Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak zlepšit angličtinu

3. 3. 2016

Zlepšit svou úroveň angličtiny může každý, i když si myslí, že nemá talent na jazyky a angličtina mu nejde. Jsou k tomu potřeba jen dvě věci - CHTÍT a NEVZDAT TO.

Naučit se cizí jazyk je záležitost dlouhodobá a opravdu nestačí odsedět třikrát týdně 45 minut ve škole a čekat, že budu najednou používat pravidla pochycená v rychlosti při výuce. Učení se cizímu jazyku je trochu jako trénink kulturisty. Přijde-li vychrtlý antisportovec do posilovny a zaplatí si trenéra, jak myslíte, že bude vypadat po roce? Pokud bude chodit do posilovny 1x týdně na 45 minut, kde mu trenér vysvětlí, jak používat posilovací stroje a ukáže mu techniku různých cviků a doma si sedne k televizi nebo k počítači, nejspíš na něm po roce "cvičení" ani nepoznáte, že do nějaké posilovny chodil. Pokud bude chtít opravdu vypracované bicáky a pořádné břišáky, nestačí mu jenom pochopit, jak se která svalová partie posiluje a jak se který cvik správně provede. Bude muset pořádně makat a pravidelně procvičovat.

Stejné je to i s cizím jazykem. Je potřeba procvičovat jednotlivé oblasti - gramatiku, slovní zásobu, čtení, psaní, poslech a mluvení.  Jednotlivé části se samozřejmě prolínají, správně mluvit nebo psát můžete ve chvíli, kdy budete mít dostatečnou slovní zásobu a budete umět používat gramatická pravidla. Jak si poradit se zlepšením jednotlivých částí je popsáno v dalších článcích.

Nehledejte důvody, proč to nejde, hledejte způsob, jak to zvládnout. Dost často se setkávám s tím, že studenti neumí vytvořit jednoduchou větu, neumí základní časy a nedají dohromady obyčejnou otázku v přítomném prostém čase. Čím to je? Čí je to chyba? Na tyto otázky dostávám různé odpovědi. :

"Rodiče se se mnou nemůžou učit, neumějí anglicky." - hmm, opravdu si nemyslím, že na druhém stupni ZŠ by byl někdo tak nesamostatný, že by se nezvládl učit sám (řešení: Spoléhejte se sami na sebe.)

"Měli jsme špatné učitele, kteří nám to neuměli vysvětlit." - hmm, to bude u přijímaček, na střední škole nebo při maturitě, případně při pohovoru do zaměstnání určitě někoho zajímat... (řešení: Spoléhejte se sami na sebe.)

"Nemám na učení čas, do školy toho máme moc, píšeme test ze zeměpisu (dějepisu, matematiky, češtiny,....)" - hmm, divím se, že jste si za těch sedm (osm nebo dokonce devět) let ve škole ještě nezvykli, že existuje víc předmětů, na které je potřeba se připravovat (řešení: Zorganizujte si lépe svůj volný čas. Zkuste si stopnout, kolik času trávíte přípravou do školy a kolik u PC na FB nebo střílením Emzáků nebo koukáním na televizi nebo....dosaďte podle libosti.)

"Angličtina mě nebaví." - hmm, to je smutné, ale normální. Ne každého baví všechno a ne každého baví stejné věci, jen je potřeba si najít správnou motivaci (řešení: Zkuste najít jen nějakou část, která pro vás není úplně otravná a na tu se zaměřte. Baví-li vás zeměpis, najděte si články o různých zemích napsané v angličtině, pokud máte rádi sport, sledujte utkání v původním znění nebo si přečtěte životopis oblíbeného sportovce.)

"Angličtina mi nejde." - hmm, ne každý má talent na jazyky, ale každý má možnost se cizí jazyk naučit. Jen slaboch se spokojí s "omluvou" - "já na to nemám, protože mi to nejde". (řešení: Neutápějte se v tom, že vám to nejde, snažte se naopak přesvědčit sami sebe, že i vy na to máte. A vy na to máte! :-) Nedávejte si velké nedostižné cíle, procvičte postupně základní gramatiku a opakujte si slovíčka. Obklopte se angličtinou, co nejvíc to půjde - hudba, knížky, články, PC hry v angličtině, cokoli)

"Jsem líný." - hmm, to jsme všichni :-) Lenost je obecná lidská vlastnost, existují výjimky, ale většina lidí je líná, jen to na sobě nedávají znát a s leností se snaží bojovat. Je dobré přiznat si sám sobě, že jsem líný, ale je hloupost se tím "chlubit" navenek a ještě větší hloupost a veliká slabost je omlouvat leností svoje chyby a špatné známky. (řešení: Nepodléhejte té otravné všudypřítomné potvoře lenoře a ukažte jí, že VY sami si řídíte svůj život a nenecháte se leností ovládat.)