Jdi na obsah Jdi na menu
 


Present Perfect - kdy ho NELZE POUŽÍT

23. 2. 2016

Present perfect nelze použít v těchto případech:

 

1) Ve větě je přísl. určení času v minulosti

 

Pokud ve větě je příslovečné určení času týkající se minulosti (yesterdaylast yearin Septemberin winter, at the party, in his lifetime apod.) či daná věta se jinak týká minulosti, předpřítomný čas NELZE použít.

Srovnejte:

Shakespeare never visited our town.  – Shakespeare již nežije, tedy never je myšleno pouze pro minulost. Už se do našeho města ani nikdy nepodívá.
Stephen King has never visited our town. – Stephen King ještě žije, never je tedy myšleno až do současnosti.

How many books did Shakespeare write? 
How many books has Stephen King written? 

St. Paul's Cathedral was designed by Christopher Wren.  – mluvíme o minulosti, o historii.

When I was a child, I was never late for school.  – I když je zde NEVER, jedná se o minulost, tedy o mé dětství. Neříkáme, že jsem nikdy nepřišel do školy pozdě, ale pouze v dětství. které už bylo.

When did you return?  – V otázce na čas – kdy – vždy používáme minulý čas, nezajímá nás totiž přítomnost, ale minulost, kdy se to stalo.

I've broken my arm! – How did it happen?  – V první větě dotyčný oznamuje, že má zlomenou ruku, druhá věta se však již ptá na minulost, nikoliv na přítomnost, ne co je teď, ale jak to tehdy bylo. V odpovědi na tuto otázku potom dále budou už minulé časy. Předpřítomným pouze sdělujeme, že má zlomenou ruku.

I have bought a new dress – Where did you buy it?  – podobný případ jako předchozí; první větou mluvčí oznamuje, že má nové šaty, další věty, které se týkají toho, kde, kdy, proč, za kolik,.. šaty koupila, budou v čase minulém prostém

2) Ve vyprávění

Častá chyba studentů je, že při vyprávění příběhu používají tu a tam předpřítomný čas. Vyprávění je vesměs sled událostí, které se již staly, a proto se zde předpřítomný čas nemůže objevit takřka nikdy. Předpřítomný čas není jeden z tzv. narrative tenses(časů určených pro vypravování).